Welkom in Teignmouth
We werden warm welkom geheten door Tim en Sue van SeaSports SouthWest. Hun namen hadden we al vaak gehoord. Zij zijn een begrip in de wereld van het oceaanroeien. Met een internationale groep van 9 cursisten uit Nederland, Engeland en Australië doken we met Tim zes dagen lang in de theorie én praktijk van navigatie, meteorologie, veiligheid en overleven op zee.
Mayday mayday mayday
Communicatie is cruciaal op zee. Op de eerste lesdag leerden we de vhf/dsc marine radio gebruiken. Wanneer gebruik je welke kanalen? Hoe klinkt een noodoproep? Wanneer zend je een Mayday uit en wanneer een Pan-Pan? Hoe communiceer je je positie? Hoe gebruik je het internationale fonetische alfabet, oftewel Alpha – Bravo – Charlie – Delta. En hoe doe je dat allemaal kort, duidelijk, zonder aarzelen en zonder fouten?
Navigeren en weerscenario's
Daarna werden we 3 dagen lang overspoeld met kennis over essential navigation and seamanship: het lezen van kaarten en basisnavigatie, getijden, verkeersregels op zee, vaarplanning, weersomstandigheden, weerscenario’s en weersvoorspellingen. Alsof we weervrouwen in opleiding waren. We beseften hoe belangrijk onze weather-router is tijdens onze tocht, maar ook dat we zelf moeten weten hoe het werkt en de termen moeten kennen. Ook doken we de diepte in met navigatie. Kaarten, kompassen, plotten, graden en dat alles in het Engels. Onze hersenen kraakten, maar wát een goed gevoel als de kwartjes vallen.
Sea survival
Een van de meest intense dagen was de Sea Survival. We werden letterlijk in het diepe gegooid. In dikke pakken en met lifejackets sprongen we het water in om te oefenen hoe je een reddingsvlot bereikt en erin klimt. Spoiler: dat is dus knetterzwaar. We ontdekten hoe lastig het is om in een log, nat pak met een lifejacket vanuit het water in een dobberend reddingsvlot te klimmen. We beseften ook dat het nu eigenlijk nog een makkie was, in een zwembad in het volle licht. Wat als we dit in een storm in de nacht moeten doen, midden op de Atlantische Oceaan? We willen er liever niet aan denken, maar we móeten erover nadenken. We moeten voorbereid zijn op alle ‘wat als’ scenario’s.
Eerste hulp op zee
De laatste dag stond in het teken van first aid aan boord. Van brandwonden tot verstuikte enkels en van reanimatie tot zeeziekte – alles kwam voorbij. En ook hoe je eerste hulp-handelingen verricht op een smalle, wiebelige boot. En natuurlijk kwam hier de kennis van de eerste lesdag weer van pas: wanneer en hoe schakel je hulp in en zend je een Mayday uit? Het was veel, pittig en vooral ongelooflijk confronterend om te horen wat er allemaal mis kan gaan. Vooral omdat we weten: straks zijn wij die eerste hulp. Ook daar wil je liever niet aan denken, maar ook hiervoor geldt: we moeten eraan denken, we moeten overal op voorbereid zijn.
Grannies geslaagd!
De Grannies zijn geslaagd! Op de laatste lesdag namen we trots onze certificaten in ontvangst. Maar daarmee zijn we er niet. Nu begint het pas. Nu moeten we het geleerde in de praktijk brengen in onze eigen oceaanroeiboot. Alles wat we geleerd hebben moeten we oefenen, oefenen en nog eens oefenen.
Ocean rowing family
We nemen een koffer vol onmisbare kennis, ervaring en informatie mee uit Engeland. Maar dat is niet alles! Wat deze week ook bijzonder maakte, was de kennismaking met het Engels/Australische team Through the Blue, soloroeister Renate Solo en Richard van het Engelse team The Shuffleboard Society. Ook genoten we van de fijne sfeer, het prachtige uitzicht op zee, de gastvrijheid van Tim en Sue en de heerlijke zelfgebakken koekjes van Sue (elke dag een andere!). We kijken terug op een heerlijk koud biertje in de zon bij de pub de Ship Inn, met uitzicht op de baai. De avond in de Smugglers Inn waar we meededen aan de pubquiz en de specialiteit van deze streek aten: de Farmer’s Feast Carvey, De verschillende soorten vlees, met té gaargekookte groentes, dikke gebakken aardappels, Yorkshire puddings, stuffing en gravy spoelden we weg met een koud biertje. En natuurlijk de onvergetelijke avond in de tuin van Tim en Sue, waar we genoten van het gezelschap en de specialiteit van Tim: een enorme pan heerlijke paella en een avond vol foute grappen. We voelen ons opgenomen in de ocean rowing family.
Zijn wij een beetje meer oceaanproof dan een week geleden? Absoluut. Zijn we er klaar voor? Om met de woorden van Tim te spreken:
“You can’t learn to row an ocean, you just have to row it”
Kosten
Wij nemen onze veiligheid serieus en hebben deze serie cursussen gevolgd op de best mogelijke plek: SeaSports Southwest, waar alles in het teken staat van oceaanroeien. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan: zo’n 750 pond, exclusief reis en verblijf. Wil je bijdragen aan dit avontuur, zodat we zoveel mogelijk geld bij elkaar kunnen roeien voor de Prinses Máxima Foundation? Dat kan! Doneer, bekijk de sponsormogelijkheden of neem contact met ons op.