15 september 2024

Op bezoek bij het Prinses Máxima Centrum

Op 13 september gingen de Grannies naar Utrecht voor een kennismaking en een rondleiding bij het Prinses Máxima Centrum. Vanaf het moment dat wij besloten om 5.000 kilometer te gaan roeien voor een goed doel, was het duidelijk dat ons doel te maken moest hebben met kinderen. Onze prachtige kleinkinderen zijn gezond en groeien op in een veilige en liefdevolle omgeving. Dat geluk gunnen wij ieder kind. Het doel waar wij voor gaan roeien is de Prinses Máxima Foundation.

1 op de 4 kinderen die kanker krijgt overlijdt ...

De  foundation ging  pas écht voor ons leven, toen wij op 13 september 2024 het Maxima Centrum bezochten.   Hier worden kinderen met kanker behandeld,  kinderen die dromen van een toekomst. Misschien is er wel een kind dat er ook van droomt de oceaan over te roeien! De Prinses Máxima Foundation draagt bij aan essentiële voorzieningen en onderzoek om ervoor te zorgen dat kinderen kunnen blijven dromen. Projectmanager Barbara de Clercq Zubli vertelde ons dat giften cruciaal zijn voor voorzieningen en projecten die niet door de ziektekostenverzekering betaald worden.  En die volgens kinderen, ouders én artsen onmisbaar zijn voor het genezingsproces. Ze vertelde ook dat 1 op de 4 kinderen die kanker krijgt overlijdt. Een cijfer waar wij stil van werden…

Hóe overleef je kanker?

We werden rondgeleid en waren enorm onder de indruk.  We zagen dat óveral aan gedacht is. Natuurlijk staat de behandeling voorop en is het doel dat kinderen overleven, maar het gaat ook over hóe kinderen overleven. Er is aandacht voor de ontwikkeling van het kind  en dat deze zo normaal mogelijk door kan gaan, ondanks de ziekte en behandelingen. Er is aandacht voor ouders, broertjes en zusjes, vriendjes en vriendinnetjes. De hele klas is van harte welkom om het tijdelijke ‘nieuwe thuis’ van hun klasgenootje te zien. Jongeren kunnen in het Máxima Centrum examen doen en ‘gewoon’ hun middelbareschooldiploma halen. Of in het jeugdhonk rondhangen, zonder hun ouders, zoals elke ‘gewone’ puber het liefst doet. We kwamen in de bibliotheek, de muziekkamer, de klaslokalen en wandelden door de buitenruimte. Barbara legde uit hoe belangrijk bewegen is wanneer je (ernstig) ziek bent. We namen een kijkje in een beweegruimte voor de jongste kinderen, waar op dat moment een schattige peuter van amper 2 jaar in een vrolijk pyjamaatje een stapel blokken omkegelde met een voetbal, gevolgd door enthousiast applaus van haar ouders en een zorgverlener. Haar ogen straalden onder haar kale koppie en wij slikten onze tranen weg.

Superhelden bestaan!

In elke gang van het centrum hangt  (digitale) kunst, kindertekeningen en prachtige gedichten.  Superhelden  bestaan en nee, dit gaat absoluut niet over onze roeitocht. Wat wij doen is niks vergeleken bij wat de échte superhelden in het Máxima Centrum doen. De dappere, moedige kinderen, hun ouders en iedereen om hen heen. De  betrokken, bevlogen en lieve artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en medewerkers met hun superkracht.    Wij reden sprakeloos en  nog meer gemotiveerd weer naar huis na ons bezoek aan het centrum van de superhelden!

Ons doel is voor onze ogen tot leven gekomen

Wij gaan keihard roeien om een bijdrage te leveren aan dat waar het Máxima Centrum voor staat: zoveel mogelijk kinderen genezen, met zo weinig mogelijk bijwerkingen, zodat zij kunnen dromen van een toekomst. Wij steken vastberaden, enthousiast en gemotiveerd veel tijd, geld en energie in ons avontuur. Stap je ook aan boord?

Een goede en transparante combinatie van sponsoring en donaties

Donaties voor de Máxima Foundation en sponsoring van onze deelname: het één kan niet zonder het ander, maar het één mag ook niet ten koste gaan van het ander. Ons avontuur is nog maar net begonnen en op dit moment werken we keihard aan (onder andere):

  • de  zoektocht naar de beste oceaanroeiboot 
  • het zichtbaar maken van een goede en transparante mix van sponsoring en donaties, die elkaar versterken, zodat wij zoveel mogelijk geld bij elkaar kunnen roeien voor kinderen met dromen!

De eerste € 1.000 is binnen

De eerste 1.000 euro is binnen via  donaties van lieve mensen uit onze omgeving. Dank, dank, dank! Daarnaast investeren we zelf in ons avontuur:

  • Tot nu toe zo’n € 5.000, onder andere voor de  inschrijving voor de race en oprichting van de Stichting Grannies on Waves
  • Ongeveer 10 uur per week per granny, dit loopt de komende 2 jaar op tot zo’n 20 uur per week (als ’t niet meer is…)
  • 3 maanden onbetaald verlof  per granny (december 2026 t/m februari 2027)
  • Onze geweldige crew investeert belangeloos hun tijd en energie, zij  zijn ónze superhelden! 

Stap je ook bij ons aan boord?

We focussen ons nu vooral op  de zoektocht naar de oceaanroeiboot die bij ons past en de hoofdsponsor die dit mogelijk wil maken. Daarmee draag je bij aan een zo veilig mogelijke overtocht van de Grannies in de World’s Toughest Row  én zoveel mogelijk donaties voor kinderen met grote dromen!

  • Ben jij of ken jij iemand die aan dit mooie doel wil bijdragen?  Kijk op onze sponsorpagina of neem contact op via info@granniesonwaves.nl. Wij komen graag langs voor een kop koffie en/of een professionele presentatie.
  • Natuurlijk is elke donatie, groot of klein, en elk idee om ons te sponsoren van harte welkom! 
Ik wil helpen deze droom te realiseren