15 augustus 2024

Veelgestelde vraag: “Er vaart toch wel een boot met jullie mee?”

We krijgen steeds vaker vragen over ons 5.000-km-roeiavontuur. Een vraag die veel gesteld wordt is of er een boot meevaart voor hulp, bevoorrading of noodgevallen. Het antwoord is: nee. Zodra we gestart zijn en de kust achter ons hebben gelaten, zijn we 50 á 60 dagen op de Atlantische Oceaan in ons roeibootje op onszelf aangewezen. De kin van de vragensteller belandt op dat moment ongeveer op zijn tenen.

Voorbereidingen en veiligheid

Het heet niet voor niks de World’s Toughest Row en het is niet voor niks dat de voorbereidingen al zo vroeg beginnen. Wij gaan in december 2026, maar hebben nu al iedere maand een videocall met het safetyteam. Daarin wordt alles besproken, uitgelegd, toegelicht en herhaald. Op 14 augustus ging de videocall onder andere over het team. Er werd op gehamerd dat we op de oceaan alleen elkaar hebben en dat we vanaf nu ‘brutally honest’ tegen elkaar moeten zijn. Over alles. Alles wat we willen, denken en verwachten, wie we zijn, wat onze goede en vooral onze slechte eigenschappen zijn, alles moeten we van elkaar weten. Ook werd er gesproken over hygiëne aan boord en wat de invloed daarvan is op je gezondheid en welzijn. Hoeveel kleding neem je mee, wat zijn je dagelijkse en wekelijkse taken? Elke dag een doekje over de zonnepanelen en controle van de batterijen moet bijvoorbeeld op je dagelijkse checklist staan.

Safety first

De organisatie heeft veiligheid hoog, heel hoog, in het vaandel. Dat horen wij van andere teams en wij ervaren dat nu ook zelf. Het safetyteam doet er alles aan om de deelnemers voor te bereiden en elk noodscenario door te nemen. Voldoe je niet aan alle (veiligheids)eisen? Dan mag je niet meedoen. Zo simpel is het. Of, zoals safetyofficer Fraser het gisteren zei: “Het is onze verantwoording om jullie te helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Het is ook onze verantwoording om je niet mee te laten doen als blijkt dat je er niet klaar voor bent.”

Dagelijkse briefing vanaf het zeilschip van de organisatie

Even terugkomen op de volgboot die niet meegaat. Dat is niet helemaal waar. Er vaart een zeilschip van de organisatie mee. Het speelveld van de deelnemers waaiert echter al heel snel enorm uit. Dat betekent dat er wel 1.500 kilometer afstand kan ontstaan tussen de eerste en de laatste oceaanroeiboot. Het zeilschip van de organisatie is daar ook ergens, maar het kan dagen duren voordat er hulp is, mocht dat nodig zijn. Vanaf het ‘moederschip’ wordt elk team elke dag gebriefd door meerdere experts: over je route, de weersomstandigheden en hoe het met je team gaat. Een team van experts staat tot onze beschikking, elke dag van onze reis. 

Gezocht: sponsor en boot

Onze zoektocht naar een oceaan-roeiboot is begonnen! Vanaf het voorjaar van 2025 willen we alles wat we leren kunnen oefenen, oefenen en nog eens oefenen. We zoeken een hoofdsponsor die ons wil helpen  bij het verkrijgen van de boot die bij ons past, zodat we zo veilig mogelijk de World’s Toughest Row kunnen roeien en daarmee zoveel mogelijk geld bij elkaar te roeien voor ons goede doel.

Het  Prinses Máxima Centrum behandelt  kinderen met kanker. Kinderen die dromen van een toekomst. Misschien is er wel een kind dat er ook van droomt de oceaan over te roeien! Wij zijn in gesprek met de Prinses Máxima Foundation. De Foundation draagt bij aan essentiële voorzieningen en onderzoek om ervoor te zorgen dat kinderen kunnen blijven dromen. 

Ben jij of ken jij iemand die ook aan dit mooie doel wil bijdragen door onze boot te sponsoren?  Kijk op onze sponsorpagina of neem contact op via info@granniesonwaves.nl. Wij komen graag langs voor een kop koffie en/of een professionele presentatie. 

PS Natuurlijk is elke donatie, groot of klein, van harte welkom! 

Ik wil helpen deze droom te realiseren
Grannies in Zwartsluis

Wat geweldig dat je wilt doneren!

Dat mag anoniem, maar je kan ook je naam, email en een berichtje achterlaten.